Ghreline, in de volksmond ook wel het hongerhormoon genoemd, is het broertje van Leptine en wordt vooral geproduceerd in de maag en in lagere hoeveelheden ook in de pancreas (alvleesklier), hersenen en de dunne darm. De reden dat Ghreline het hongerhormoon genoemd wordt is omdat dit hormoon betrokken is bij het voelen van honger en daarnaast is Ghreline betrokken bij het aanmaken van groeihormoon en het regelen van je insulinespiegel.

Hoe werkt Ghreline dan?

Ok, dus het is alweer even geleden sinds je hebt gegeten of je hebt iets gegeten wat licht verteerbaar is. Dat is het moment dat je maagwand een dosis ghreline afgeeft. Vervolgens bereikt het hormoon je hersenen, wat erg snel gaat aangezien de bloedcirculatie in je maag erg hoog is. Dus op het moment dat je maag Ghreline afgeeft, heb je a la minute honger.

Als je meer honger hebt dan normaal

Je kent het wel, die dagen dat je de hele dag door steeds maar honger hebt. Dat je het gevoel hebt dat niks verzadigd en dat alles vult als een bakje komkommer. Misschien heb je wel altijd meer honger dan ander en dat kan komen door de volgende zaken.

  • Slaaptekort: Het is bewezen dat te weinig slapen ervoor kan zorgen dat je meer honger ervaart gedurende de dag.
  • Dieet: Binnen een dag na het beginnen van je dieet gaat je Ghrelinespiegel al omhoog. Uit één studie is zelfs gebleken dat de hoeveelheid van het hongerhormoon met 24% omhoog gaat bij mensen tijdens een 6-maanden durend dieet.
  • Extreem zwaar/Extreem licht: Zowel bij obesitas als bij Anorexia is gebleken dat het invloed heeft op je Ghrelinespiegel.
  • Te weinig spiermassa: Het is gebleken dat wanneer je meer vetvrije massa hebt, de hoeveelheden van het hormoon lager liggen.

 

Auteur

Pin It