Archief

Bladeren

BMR staat voor basaal metabolisme ratio (Engels: Basic Metabolic Rate) en het staat voor de minimale hoeveelheid aan calorieën die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Je lichaam heeft namelijk, ook als je niks doet, een bepaald hoeveelheid calorieën nodig. Dit is niet enkel om te bewegen, maar ook voor basisfuncties als het reguleren van je temperatuur, het laten kloppen van je hart, ademen, aanmaken van nieuwe lichaamscellen en nog veel meer. Deze calorieën haal je uit voeding. Waarom is BMR belangrijk? Als je wilt afvallen of aankomen, is het belangrijk om te weten wat je lichaam minimaal nodig heeft zodat je een overschot of tekort kan creëren. Dus stel dat je BMR 2000kcal is, dan wil je voor het afvallen zorgen dat je per dag een tekort op die 2000 creëert. Wil je juist aankomen? Dan zorg je voor een overschot op je BMR. Harris en Benedict-formule Maar…

Ghreline, in de volksmond ook wel het hongerhormoon genoemd, is het broertje van Leptine en wordt vooral geproduceerd in de maag en in lagere hoeveelheden ook in de pancreas (alvleesklier), hersenen en de dunne darm. De reden dat Ghreline het hongerhormoon genoemd wordt is omdat dit hormoon betrokken is bij het voelen van honger en daarnaast is Ghreline betrokken bij het aanmaken van groeihormoon en het regelen van je insulinespiegel. Hoe werkt Ghreline dan? Ok, dus het is alweer even geleden sinds je hebt gegeten of je hebt iets gegeten wat licht verteerbaar is. Dat is het moment dat je maagwand een dosis ghreline afgeeft. Vervolgens bereikt het hormoon je hersenen, wat erg snel gaat aangezien de bloedcirculatie in je maag erg hoog is. Dus op het moment dat je maag Ghreline afgeeft, heb je a la minute honger. Als je meer honger hebt dan normaal Je kent het wel,…

Leptine is de tegenpool van Ghreline en is voornamelijk verantwoordelijk voor het verzorgen van een verzadigd gevoel. Oftewel, je eet en vervolgens scheiden vetcellen Leptine uit en dit gaat vervolgens via de bloedbaan naar je hersenen. Je hersenen vertellen je op hun beurt dat je genoeg gegeten hebt, waarna jij als het goed is stop met eten. Meer vetcellen is meer Leptine Je hebt het goed gelezen. Het zijn je vetcellen die dit hormoon afscheiden. Oftewel, des te meer vet je opslaat des te meer Leptine er in je lichaam aanwezig is. Nu hoor ik je denken: “Dat is geweldig! Dan val ik vanzelf weer af!” In theorie zou je gelijk moeten hebben, maar niks is minder waar. Waarom dat zo is? Dan moet je verder lezen. Leptine resistentie Mensen met obesitas hebben uiteraard een grote hoeveelheid vet in hun vetcellen. Aangezien vetcellen Leptine produceren a.d.h.v. hun eigen grootte, hebben…

Pin It