Categorie, , MoeilijkheidBeginner

In mijn strijd tegen het koken uit pakjes en zakjes probeer ik steeds meer recepten om te zetten naar een eigen variant zonder toevoegingen. Deze keer is dat een 'basis' pastasaus, gemaakt van verse producten die ik zelf lekker vind in een basis pastasaus. Ik gebruik deze saus voor veel verschillende gerechten, waarbij je moet denken aan macaroni, pasta's met rode saus en natuurlijk een heerlijke zucchini parmigiana. Je kan deze saus aanpassen naar je eigen wensen. Worteltje erbij? Dat kan! Liever wat aubergine erdoor? Ja hoor, ga je gang. Dit is de basis en jij kan er een extra groot feest van maken!

Zelf pastasaus maken zonder pakjes
Voor1 Portie
Bereiding30 minTotale tijd1 uur 30 min
Dit heb je nodig
 10 Tomaten (lekker rijp)
 1 Ui
 1 Teentje knoflook
 1 Courgette
 1 Rode paprika
 1 Handje verse basilicum
 Peper en zout
Zo doen we dat
1

Zet een grote pan met water op het vuur en breng het aan de kook. Tijdens het wachten haal je de kroontjes van de tomaten af en maak je met je mes een kruisje aan de onderkant van de tomaat. Wanneer het water kookt, doe je de tomaten in het water en wacht je ongeveer 10 tot 20 seconden zodat het velletje mooi loslaat zoals op de foto hieronder.

Tomaten ontvellen voor pastasaus

2

Wanneer je alle tomaten uit het water hebt gehaald laat je ze een klein beetje afkoelen, anders wordt het vingers koelen. Haal wanneer de tomaten afgekoeld zijn de velletjes van de tomaten af, wat door het kruisje en het koken in het water erg makkelijk moet gaan. Snij de tomaten daarna in viert partjes en hou ze apart.

Tomaten zonder velletje voor pastasaus

3

Snipper de ui en kneus het teentje knoflook met je handpalm of zijkant van een mes. Doe wat olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en knoflook. Als de ui glazig is geworden, voeg je de tomaten toe en ga je lekker roeren en af en toe wat stampen met je spatel. Voeg nu de basilicum toe zodat deze lekker zijn smaak kan afgeven aan de saus.

Zelf verse pastasaus maken

4

Wanneer het geheel een lekker prutje is geworden, pureer je alle ingrediënten met een staafmixer tot een mooie gladde saus. Laat de saus nu zeker een uur lang inkoken op laag vuur. Op deze manier wordt de zurigheid van de tomaat een stuk minder en is de saus niet te dun. Breng verder op smaak met zout en peper. In de basis is je saus nu klaar en kun je het voor veel gerechten gebruiken. De volgende stap is dus om de saus af te maken met extra groenten.

Zelf pastasaus maken zonder pakjes

5

Wat ik zelf dus super lekker vind om te doen is om een courgette en paprika in stukjes te snijden, deze even snel te roerbakken in wat olijfolie om het vervolgens toe te voegen aan de saus. Op deze manier kun je het gelijk over je pasta doen of als basis voor een ovenschotel gebruiken met lekker veel groenten. Eet smakelijk!

Ingrediënten

Dit heb je nodig
 10 Tomaten (lekker rijp)
 1 Ui
 1 Teentje knoflook
 1 Courgette
 1 Rode paprika
 1 Handje verse basilicum
 Peper en zout

Aanwijzingen

Zo doen we dat
1

Zet een grote pan met water op het vuur en breng het aan de kook. Tijdens het wachten haal je de kroontjes van de tomaten af en maak je met je mes een kruisje aan de onderkant van de tomaat. Wanneer het water kookt, doe je de tomaten in het water en wacht je ongeveer 10 tot 20 seconden zodat het velletje mooi loslaat zoals op de foto hieronder.

Tomaten ontvellen voor pastasaus

2

Wanneer je alle tomaten uit het water hebt gehaald laat je ze een klein beetje afkoelen, anders wordt het vingers koelen. Haal wanneer de tomaten afgekoeld zijn de velletjes van de tomaten af, wat door het kruisje en het koken in het water erg makkelijk moet gaan. Snij de tomaten daarna in viert partjes en hou ze apart.

Tomaten zonder velletje voor pastasaus

3

Snipper de ui en kneus het teentje knoflook met je handpalm of zijkant van een mes. Doe wat olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en knoflook. Als de ui glazig is geworden, voeg je de tomaten toe en ga je lekker roeren en af en toe wat stampen met je spatel. Voeg nu de basilicum toe zodat deze lekker zijn smaak kan afgeven aan de saus.

Zelf verse pastasaus maken

4

Wanneer het geheel een lekker prutje is geworden, pureer je alle ingrediënten met een staafmixer tot een mooie gladde saus. Laat de saus nu zeker een uur lang inkoken op laag vuur. Op deze manier wordt de zurigheid van de tomaat een stuk minder en is de saus niet te dun. Breng verder op smaak met zout en peper. In de basis is je saus nu klaar en kun je het voor veel gerechten gebruiken. De volgende stap is dus om de saus af te maken met extra groenten.

Zelf pastasaus maken zonder pakjes

5

Wat ik zelf dus super lekker vind om te doen is om een courgette en paprika in stukjes te snijden, deze even snel te roerbakken in wat olijfolie om het vervolgens toe te voegen aan de saus. Op deze manier kun je het gelijk over je pasta doen of als basis voor een ovenschotel gebruiken met lekker veel groenten. Eet smakelijk!

Pastasaus van tomaten zonder pakjes
Auteur

4 Reacties

  1. gezond neen gezond is puur natuur zonder zout zonder suiker want in de natuur is dat niet. dat is wat ik noem gezond

    • Barry Meijer Reageren

      Hoe bedoel je dit precies Daniel? Zout komt uit de natuur… Suiker zit in heel veel producten die rechtstreeks uit de natuur komen. Tomaten bevatten suikers, appels bevatten suikers, fruit in het algemeen bevat veel suikers.

  2. Bedankt voor je recept ik vind iets inkoken altijd nog wat lastig… Ben altijd bang dat de ingrediënten op de boden toch gaan aanbakken.

Schrijf een reactie

Pin It