Het artikel dat je nu gaat lezen is er eentje die ik lastig vind om te schrijven. Waarom? Omdat het veel draait om mijn falen en mijn mislukte pogingen om mijn doelen te behalen. Aan de andere kant is het ook een artikel die draait om één van mijn belangrijkste levenslessen, namelijk: “Er is geen magische pil die alles kan oplossen of je supersnel naar je doel brengt.” Zoals gezegd heb ik dit inzicht te danken aan mijn vele mislukte pogingen om doelen te bereiken en om het inzicht af te ronden, heb ik hulp gekregen van Jelle Hermus. Ja, nee, niet persoonlijk natuurlijk maar omdat ik het boek ‘steeds leuker‘ heb gelezen van zijn hand.

Korte termijn bevrediging en snel snel snel

Net als zovelen met mij ben ik altijd van de korte termijn bevrediging geweest. Als ik iets wil, dan wil ik het graag zo snel mogelijk, eigenlijk nu meteen. En als ik dan besluit dat ik wil afvallen naar een gezonder gewicht, dan moet dat binnen een maand geklaard zijn. Wat zeg ik? Een maand? Nee twee weken! Oh en ik wil ook 5km op hoog tempo kunnen hardlopen. Wat zeg je? Moet ik dan beginnen met opbouwen en de eerste keer na 1km terug huiswaarts omdat het bij de opbouw hoort? Nee hoor, ik begin meteen met 5km. Ik ben erachter gekomen dat het dus gewoon niet kan en niet werkt, want vervolgens zit ik met krakende knieën en een uitgehongerd gevoel op de bank. Niet houdbaar dus.

Vind je het herkenbaar wat ik hierboven vertel? Dat snap ik wel. Wij mensen gaan liever door veel onhoudbare ellende heen om op korte termijn resultaat te behalen, om vervolgens na een maand (misschien wel een week) af te haken waardoor we geen steek verder zijn. Sterker nog, we zijn misschien wel slechter af dan toen we begonnen.

Open deuren liggen teveel voor de hand

In het boek ‘steeds leuker‘ heeft Jelle het over hoe wij mensen dingen nodeloos ingewikkeld maken. Open deuren lopen we vaak voorbij omdat het teveel voor de hand ligt. Het moet op een speciale manier kunnen, een ingewikkeldere manier. Bij mij was het een tijd koolhydraatarm eten, intermittent fasting en zelfs straffe diëten. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het mij zeker heeft geholpen om een groot deel van mijn gewicht kwijt te raken, maar diezelfde eerlijkheid moet mij ook laten zeggen dat het voor mij niet houdbaar was op de lange termijn. Ik hield het niet vol en verviel in oude patronen, waardoor ik weer aan begon te komen.

“We zijn allemaal bekend met de open deuren. Maar er zijn maar weinig mensen die echt door de deur heen lopen” – Jelle Hermus

De open deur in mijn geval was ‘zorg voor een gezonde energiebalans. Minder calorieën erin dan eruit gaat en je valt af‘ en door samen met mijn vrouw ons eetpatroon te optimaliseren met lekkere maar gezondere dingen, heb ik eindelijk het gevoel dat ik iets heb gevonden dat houdbaar is. En nog leuker, ik val er van af. Bijkomend voordeel is dat ik weer alles kan en mag eten wat ik wil, wat het koken voor mij ook weer leuker maakt.

Een magische pil is er gewoonweg niet

Het is wel een harde gewaarwording, dat die pil niet bestaat. Ik heb zolang als ik mij kan herinneren elke keer maar weer gezocht naar die magische pil, voor alles. De teleurstelling elke keer als het weer niet blijkt te zijn wat je had gehoopt wordt ook steeds zwaarder. Ik heb het toevallig over mijn reis naar een gezond gewicht, maar je kan het overal op toepassen. Ik weet niet wat voor doelen jij hebt (mag je natuurlijk delen in de reacties, graag zelfs), maar ik geloof voor de volle 100 procent dat er geen magische pil voor is. Wil je afvallen? Wil je fitter worden? Wil je goed kunnen zingen? Er is geen magische pil voor.

Auteur

Schrijf een reactie

Pin It