Wanneer je grote veranderingen in je leven doorvoert of bepaalde doelen stelt, kun je van één ding zeker zijn en dat is dat andere mensen je tegen zullen proberen te houden. Dit doen ze niet bewust, maar ze doen het. Nog erger wordt het wanneer deze mensen je naasten zijn. Hiermee doel ik op familie, vrienden, collega’s en misschien zelfs wel je partner. Dat is niet leuk, sterker nog het voelt super oneerlijk, maar onthoud dat ze dit niet bewust doen.

Onzekerheid, bedreiging en angst

Ik snap het, je wil een voorbeeld. Ok, denk eens na over een slechte gewoonte die je hebt en zeg vervolgens tegen iemand die dicht bij je staat met diezelfde gewoonte, dat je gaat stoppen met die gewoonte. Dus:

  • Als je altijd ongezond gaat eten met je broer, ga eens naar je broer toe om te zeggen dat je alleen nog maar gezond gaat eten.
  • Als je dagelijks met je vrienden de kroeg in gaat, vertel diezelfde vrienden dan eens dat je gaat stoppen met drinken.
  • Als je elke avond met je partner op de bank zit tv te kijken, vertel dan eens dat je vanaf vandaag elke avond in plaats van tv kijken gaat sporten.

De reacties zijn veelal “Hahaha, jij liever dan ik”, “eerst zien dan geloven”, “succes daarmee he!” of misschien zelfs nog subtieler “Goed bezig!” En vervolgens bij elke gelegenheid als iemand een taartje eet zeggen: “Hey, pas op dat X dat niet eet he!” of met een schaal langs gaan en zeggen “Oh nee, jij mag dat niet he?”

Maar wat is er nou eigenlijk aan de hand? Het kan toch niet zo zijn dat jouw naasten willen dat jij faalt in je poging tot een beter leven? Nee, maar wanneer je niet faalt, maar juist je doelen haalt, betekend het dat er geen enkele excuus is om niet hun eigen problemen aan te pakken. Ik ben al zolang als ik weet te dik en er is niks makkelijker dan zeggen “ik kan geen gewicht kwijtraken” totdat iemand uit je naaste omgeving dat ineens wel doet en daarmee dus het tegendeel bewijst.

Ketting van sabotage

Je naasten willen heus wel dat je slaagt, maar niet teveel. Dus je mag net genoeg succes hebben dat je er blij van wordt, maar niet zoveel dat je ervoor zorgt dat ze aan zichzelf gaan twijfelen.

Je verpest het werkend systeem

Of het nou om je familie gaat, je relatie met je partner of je vaste groep vrienden. Als we kijken naar deze relaties en ze beschouwen als een werkend systeem, kunnen we terugvallen op de systeemtheorie. Systeemtheorie zegt (kort door de bocht): “Wanneer één onderdeel van een systeem veranderd, verstoord dit het gehele systeem.” Dus wanneer jij veranderd, zullen de andere onderdelen van het systeem (familie, relatie, vrienden) er (onbewust) alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij je oude rol blijft vervullen. Ze zullen zeggen dat je niet gezellig doet tijdens het uitgaan omdat je geen alcohol drinkt of dat je niet leuk bent om mee uit eten te gaan want je laat je niet vol lopen met ongezonde dingen.

Wat ze eigenlijk willen zeggen is “Wanneer jij veranderd en persoonlijk groeit, beangstigd dit mij omdat ik misschien niet langer een klik voel” of “Wanneer ik jou niet meer zie in de rol die je altijd had, voel ik me angstig, bedreigd en ongemakkelijk.”

Hoe ga je hier dan mee om?

Dat is een goeie vraag, vooral omdat je om je doelen te bereiken ermee om moet leren gaan. Opgeven is geen optie. Blijf bij jezelf en jouw geluk!

Gebruik het als brandstof

Transformeer de negatieve energie om je heen tot brandstof. Brandstof die je gebruikt om hard te werken aan je doelen, zodat je de resultaten behaald die je wilt.

Wees transparant over je reis

Vaak is het zo dat vrienden en familie bang zijn om je kwijt te raken. Dat je hun niet meer nodig hebt of misschien zelfs neer zal kijken op hun keuzes. Laat aan je naasten weten dat je hun nog steeds nodig hebt en dat je hun steun goed kan gebruiken, zo laat je zien dat ze nog steeds een plek hebben in je leven. Probeer eens of ze misschien mee willen om een stuk te lopen of misschien kun je ze uitnodigen voor een heerlijk diner waarbij jij kookt. Zo breng je toch samen tijd door en wie weet inspireer je ze wel!

Praten, praten en praten

Het is uiteindelijk zo dat de keuzes die jij maakt voor jezelf zijn. Jij wil gezonder, fitter en een betere versie van jezelf zijn. Vergeet dus niet je redenen te delen. Een goeie manier om te reageren op negatieve reacties is door te vertellen waarom je bepaalde keuzes maakt en dat jij er gelukkig van wordt. Sommige mensen hebben een beetje hulp nodig om begrip te krijgen voor een keuze.

Jij kan hun gedachten niet veranderen

Ook al heb je alles geprobeerd om ervoor te zorgen dat je naasten je keuzes begrijpen, weet dat jij niet degene bent die hun gedachten kan veranderen. Het is ook niet aan jou om dit maar te blijven proberen, net zoals jij niet verantwoordelijk bent om hun gelukkig te maken. Geef het dus ook niet op omdat ze het niet begrijpen. Wanneer hetgeen wat jij aan het doen bent geen kwaad kan voor jezelf of een ander dan doe je niks fout. Als de negatieve mensen echt goeie vrienden, familie of geliefden zijn dan zullen ze uiteindelijk wel bijdraaien, ook al zullen ze misschien niet met je mee doen of het met je eens zijn.

Auteur

Schrijf een reactie

Pin It