Vanavond heb ik een heerlijke traybake gemaakt en uiteraard ook opgegeten. Voor dit recept had ik balsamico azijn nodig en ik kon kiezen tussen een goedkope variant die ik nog had staan van de Albert Heijn. Of ik kon dat ene kleine dure flesje pakken, die ik ooit als cadeau heb gekregen. Ik koos voor de laatste en het viel me gelijk op dat het veel stroperiger was dan ik van de andere gewend was. Na het eten besloot ik eens naar de voedingswaarde te kijken en ik heb even verontwaardigd staan kijken, want het was qua kcal per 100ml bijna 3 keer zoveel als de andere balsamico azijn die ik altijd gebruikte.

Vandaar dat ik er een stukje over schrijf, waarbij het belangrijk is te onthouden dat ik niet wil zeggen dat je de variant met de laagste kcal altijd moet gebruiken. Maar ik wil wel zeggen dat je er rekening mee moet houden als je er mee kookt. Vooral omdat nogal veel mensen voor balsamico azijn kiezen als een ‘gezondere’ dressing voor salades etc.

Balsamico azijn

Balsamicoazijn is een soort azijn gemaakt van Trebbianodruiven, die groeien in de omgeving van Modena (Noord-Italië). Om de naam ‘Aceto balsamico tradizionale’ te verdienen, moet de azijn minimaal twaalf jaar oud zijn, maar balsamicoazijn van meer dan honderd jaar kun je ook vinden! Het zal je dan ook niet verbazen dat voor een klein beetje van dat azijn, je al gauw 100 euro mag neerleggen (als het niet meer is). De balsamicoazijn die jonger is dan 12 jaar is over het algemeen de balsamicoazijn die de gemiddelde Nederlander in de keuken heeft staan aangezien deze vele malen goedkoper is. Wil je meer weten over balsamico azijn heb ik hier een goeie link voor je.

Groot verschil in voedingswaarde

Ik heb het al even genoemd aan het begin van dit artikel dat er nogal een verschil kan zitten tussen de voedingswaarde van de verschillende soorten balsamico azijn. Ik heb zelf altijd standaard de eigen merk variant van Albert Heijn in huis en deze is 81kcal per 100ml, waarvan 12 gram suiker. Vanavond bij het koken gebruikte ik een wat duurdere soort -die qua smaak wel echt super lekker was- die ik gelukkig in wat mindere mate heb gebruikt aangezien de smaak ook veel sterker was, maar deze was 328kcal per 100ml, waarvan 63 gram suiker. Right… Dat verklaart ook waarom mijn tongetje deze variant een stuk lekkerder vond.

Ik besloot dus even op onderzoek te gaan en zag dat bijvoorbeeld het eigen merk van de Jumbo 127kcal per 100ml was, waarvan 27 gram suiker. Ter vergelijking pakte ik ook de Balsamico azijn van Bertolli erbij die op 96kcal per 100ml kwam, waarvan 19 gram suiker. Dit betrof wel een ‘Aceto Balsamico di Modena I.G.P.’ balsamico azijn (Let op: geen tradizionale). Ik heb uiteindelijk een stuk of 10 verschillende soorten bekeken en het liep uiteen van 365kcal per 100ml en 40kcal per 100ml.

Goed lezen is aan te raden

Een nogal groot verschil dus tussen de verschillende soorten, waarbij de tip om goed te lezen wat er op het etiket staat wederom blijft staan. Ik wil nogmaals benadrukken dat ik hierbij niet per se zeg dat de één slechter is dan de ander of ongezonder of gezonde, aangezien je sommige varianten ook in kleinere hoeveelheden gebruikt. Maar wil je graag je energiebalans onder controle hebben en houden, dan is het zeker goed om te weten welke soort je gebruikt en wat daarvan de voedingswaarden zijn.

Auteur

Schrijf een reactie

Pin It