Ikzelf ben/was een ontzettende zeikerd als het aankomt op de houdbaarheid van een product en of ik iets nog wel kan en zou moeten eten. Zelf leer ik elke dag een beetje meer en gooi ik steeds minder eten weg. Vandaar dat ik de tijd wil nemen om mensen te helpen om te herkennen of iets nog wel kan of niet. Vandaag wil ik het daarom hebben met jullie over mijn grote vriend broccoli. Oh man, wat een heerlijke maar vooral super gezonde groente is dat.

Gezonde lieve broccoli

Deze groene fijne vriend is om een aantal redenen erg gezond. Zo zitten er weinig calorieƫn in (29kcal per 100 gram) en bevat het superveel vezels. Ook is broccoli goed voor een flinke portie vitamines en mineralen waarbij je moet denken aan vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. Lekker hoor.

Gele plekken op broccoli

Veel mensen worden huiverig wanneer eten niet de kleur heeft dat ze verwachten. Zo kan broccoli (soms al in de winkel) geel uitslaan, nou ja, uitslaan niet echt maar een gele kleur krijgen. Het zal je verbazen hoeveel mensen op dat moment besluiten om de broccoli voor de zekerheid maar weg te gooien, want misschien is het niet goed meer. Maar wat als ik je nou zou vertellen dat de broccoli nog gewoon goed is? Wat als ik je zou vertellen dat die gele knopjes, bloempjes zijn en de broccoli dus aan het bloeien is? Nou dat is dus echt zo.

Je kan een broccoli met gele plekken dus nog prima eten. Even goed schoonmaken en eventueel de gele knopjes eraf wassen en je kan lekker eten. Het kan soms zo zijn dat een broccoli met gele plekken wat bitterder is dan je gewend bent, maar ik los dat op door er een lekkere ovenschotel van te maken of lekker roerbakken met fijne kruiden. Kortom, gooi het niet weg maar maak er wat van!

Broccoli bewaren

Mocht het nou zo zijn dat je de broccoli zo lang mogelijk zo lekker mogelijk wilt bewaren, dan hierbij de tip. Want eerlijk is eerlijk, broccoli is het lekkerst wanneer het vers is. Buiten de koelkast doet broccoli het nog minder goed dan zijn vriendje bloemkool, hij wordt dan slap, taai en gaat de gele kant op. In de koelkast kun je een broccoli ongeveer zeven dagen bewaren waarbij je het beste wat vershoudfolie kan wikkelen om de broccoli. Heb je nou veel te veel gekocht? Geen probleem. Broccoli kun je namelijk supergoed invriezen, zeker meerdere maanden. Supertip: kook (blancheer) de broccoli even kort voor een minuutje of 2.

Auteur

3 Reacties

  1. Bedankt voor de tip. We gaan wat lekkers en gezonds maken van onze toch nog te gebruiken broccoli šŸ„¦

Schrijf een reactie

Pin It