Mijn ‘beter slapen challenge‘ was geen mega succes, wat volgens mij vooral te wijten valt aan het woord ‘challenge‘. De druk die ik mijzelf tijdens de challenge op heb gelegd heeft er eigenlijk voor gezorgd dat ik niet goed in slaap kon komen met het gevoel van falen wanneer ik een nacht de 8+ uur niet aantikte. Het was een grappig experiment om een keer te doen en het heeft mij vooral doen inzien dat ik ook het beter slapen moet aanpakken zoals al het andere. Stukje bij beetje tweaken en optimaliseren en op die manier een zo goed als mogelijk slaapritme ontwikkelen. Vandaar de ‘slaperclass‘, want een masterclass wil ik het niet noemen hahaha. Vanwege mijn innerlijke drijfveer om mensen te helpen en kennis te delen heb ik besloten jullie mee te nemen in mijn ontdekkingsreis van het mysterie rondom het slapen en hoe die te verbeteren.

Waarom slapen mensen eigenlijk?

Het is eigenlijk grappig dat de vraag ‘waarom slapen mensen eigenlijk‘ nog steeds niet beantwoord is, vooral omdat we een derde van ons leven besteden aan deze te gekke hobby. Het is trouwens geen grapje wanneer ik zeg dat het nog steeds niet beantwoord is, ondanks het feit dat het wetenschappers al eeuwen bezig houdt. Wel weten we wat er gebeurt wanneer we het niet doen of te weinig en we weten waar het je lichaam mee helpt wanneer je het wel goed doet.

Wat zijn de voordelen van een goeie nachtrust?

Mooie vraag en een minstens zo mooi antwoord, er zijn namelijk ontzettend veel voordelen van een goeie nachtrust. En de voordelen zijn zeker geen klein bier te noemen, dus het is eigenlijk gek dat veel mensen zo weinig prioriteit geven aan een goeie nachtrust. De voordelen van een goeie nachtrust zijn:

  • Beter lichamelijk herstel: Wanneer je slaapt is je lichaam druk bezig met herstellen en repareren. Ben je een fanatieke sporter? Slaap voldoende en je herstel gaat beter en sneller.
  • Je gewicht beter onder controle: Wanneer je te weinig slaapt (minder dan 6 uur per nacht) is de kans op obesitas 30 procent hoger dan bij mensen die 7 tot 9 uur slapen. Een slaaptekort zorgt voor een toename van het hormoon Ghreline en een afname van het hormoon Leptine.
  • Je bent alerter gedurende de dag: Je kent het wel, je hebt een nacht slecht geslapen en je hebt er de hele dag last van. Tijdens een vergadering merk je dat je eigenlijk de helft niet mee krijgt, in de auto zit je continu te gapen en ’s avonds tijdens het eten kun je niet wachten tot je op je bed ligt.
  • Je onthoud dingen beter: Je geheugen heeft er veel baat bij wanneer je goed slaapt. Mensen met voldoende nachtrust kunnen beter dingen onthouden dan mensen met een slaaptekort.
  • Je voelt je fris en positief: Wanneer je goed geslapen hebt voel je je fris en heb je een positievere instelling dan wanneer je een nacht slecht geslapen hebt.
  • Je wordt minder snel ziek en sneller beter: Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die goed slapen minder snel ziek worden dan mensen die slecht slapen. Ook het herstellen wanneer je toch ziek bent gaat vele malen sneller. De hoeveelheid die je slaapt heeft direct invloed op je immuunsysteem.

Er zijn nog meer voordelen dan dit, maar dit zijn de belangrijkste naar mijn mening. De voordelen zijn dus eigenlijk eindeloos!

De verschillende stadia van het slapen

Wanneer je slaapt doorloopt de gemiddelde mens meerdere malen 4 verschillende stadia. Namelijk 1, 2, 3 en REM-slaap (Rapid Eye Movement). In welke volgorde? Heel simpel van 1 tot en met REM en dan weer overnieuw. Een compleet rondje door deze stadia duurt gemiddeld tussen de 90 en 110 minuten. De eerste keer dat je deze cyclus doorloopt is de duur van je REM-slaap relatief kort vergeleken met je diepe slaap en later in de nacht (of vroeger in de ochtend?) zal het REM-slaap stadium steeds langer duren en je diepe slaap steeds korter.

  • Stadium 1: Van alle stadia is stadium 1 het lichtst. Vaak gaat dit stadium gepaard met langzame oogbewegingen. Uit dit stadium kan je gemakkelijk wakker worden en veel mensen hebben gedurende dit stadium last van Hypnagoge schokken of abrupte spasmes in de spieren. Het is zelfs mogelijk dat je het gevoel hebt dat je valt.
  • Stadium 2: Dit stadium is iets dieper dan stadium 1. Je hersengolven zullen steeds langzamer gaan met specifieke uitbarstingen met activiteit, ook wel slaapspoel genoemd gemixt met k-complexen. Van beide wordt gedacht dat het dient als bescherming tegen het wakker worden. Oh, trouwens, je lichaamstemperatuur en je hartslag gaat ook omlaag in dit stadium.
  • Stadium 3: Dit is één van de bekendere stadiums, namelijk de diepe slaap. Stadium 3 bestaat voornamelijk uit deltagolven en trage golven. Tijdens dit stadium treedt het meeste herstel van je lichaam op. Een gratis weetje is dat Parasomnie (slaapwandelen, praten in je slaap, nachtangst) optreden tijdens de diepe slaap.
  • REM-slaap: Ah, de bekendste van het stel. REM staat voor Rapid Eye Movement en dit slaapstadium staat bekend als het ‘droom stadium‘. Je ogen bewegen snel alle kanten op tijdens dit stadium en je hersenen zijn vele malen actiever dan in stadium 2 en 3. Helaas wordt je wel makkelijker wakker uit de REM-slaap en dit zorgt voor dat brakke en slaperige gevoel.

Dit is het einde van deel 1. Om ervoor te zorgen dat de slaperclass uit behapbare brokken bestaat, kan ik de artikelen niet te lang maken. Ik hoop dat je hebt genoten van dit eerste artikel en dat je terugkomt voor deel 2!

Auteur

Schrijf een reactie

Pin It