Elke keer deed ik het weer en het lukte me elke keer weer om in dezelfde val te trappen. Waar ik het over heb? Doelen stellen om vervolgens te falen vanwege het rotte fundament waarop het uitgevoerd moest worden. “Lieverd, vanaf maandag ga ik verder met afvallen en zal ik over X aantal Y (jaar, maand, week, dag) Z aantal kilo kwijt zijn!“, “Hey schatje, ik ga morgen weer beginnen met sporten (hardlopen, fitness, etc) en dan ben ik over een aantal maanden fit genoeg om wel binnen een mooie tijd over de eindstreep van XYZ obstacle run te komen.” Dit waren mijn eigen persoonlijke gevleugelde uitspraken op een zondagmiddag of avond.

Gedoemd om te mislukken

Achteraf is het makkelijk praten natuurlijk, maar vooral nu zie ik glashelder dat het allemaal gedoemd was om te mislukken. Begrijp me niet verkeerd, ik heb zeker resultaten behaald met bepaalde dieetvormen en uit het niets fanatiek sporten. Ik heb obstacle runs uitgelopen, jazeker, maar op karakter en niet binnen een supertijd. En ja, ik heb door koolhydraatarm te eten de eerste stap gezet in mijn reis van gewichtsverlies. Maar alsnog was het gedoemd om te mislukken, ‘set up for failure’ zoals ze dat zo mooi zeggen in het Engels. De fundering was namelijk niet goed, ik leefde namelijk niet gezond en dan is het erg moeilijk om te blijven sporten en goeie resultaten te behalen. En dan is het ook erg moeilijk om een dieet vol te houden, waardoor je vervolgens stopt en je ook nog eens van jezelf vind dat je een geweldige faalhaas bent.

Gezond leven is een voorwaarde

De les die ik heb geleerd is dat gezond leven an sich, een voorwaarde is om alle andere doelen te bereiken. Gezondere keuzes maken betreft je voeding bijvoorbeeld. Wanneer je dat niet meer alleen doet voor het afvallen, maar puur omdat het beter voor je is, dan is de mindset goed en is het houdbaar. Wanneer je sport omdat je graag continu fit wilt zijn en niet alleen om op een bepaald moment de eindstreep te halen van één wedstrijd die je als doel hebt gesteld, dan is de mindset goed en is het houdbaar. Dus het gezond leven is voor mij een voorwaarde geworden voor een fijner leven waarin ik mijn doelen bereik.

In tegenstelling tot doelen, is een gezond leven niet iets wat af is. Ja, als je dood bent, en dat gaan we allemaal, dan is het gezonde leven wel af. Maar tot die tijd is het een doorlopend proces waar je mee bezig bent, zonder einde. En het leuke aan processen is dat je ze kan tweaken en optimaliseren. Ik kan dus bijvoorbeeld mijn voedingsschema erbij pakken en bepaalde eetmomenten aanpassen of verwisselen, zodoende is het mij nu al gelukt een voedingsschema te hebben met alleen maar dingen die ik lekker vind, waardoor het makkelijker vol te houden is. Wat me bij het volgen van diëten nog nooit is gelukt. Dit soort aanpassingen in het ‘gezond leven proces’ zorgen ervoor dat het te doen is en ook leuk blijft om te doen.

Nog niet alles bereikt en zeker mijn doelen niet

Mocht je nou denken dat het allemaal in kannen en kruiken is wat betreft mijn doelen, dan kan ik je zeggen dat je niet verder bij de waarheid vandaan kan zitten. Het inzicht wat ik hierboven beschrijf is namelijk iets wat ik sinds kort heb, maar ik merk dat het werkt. Sporten bijvoorbeeld, dat moet ik weer gaan oppakken en het idee is om het in kleine stapjes in het proces te verwerken. Op die manier bouw je het rustig op en ga je eraan wennen -hoop ik- wat ervoor zorgt dat, je raadt het al, het leuk blijft. Ik vertrouw erop dat wanneer ik mij blijf richten op gezond leven, mijn doelen als afvallen en fitter worden vanzelf bereikt zullen worden. Waarom? Oorzaak, gevolg en causale verbanden.

Auteur

Schrijf een reactie

Pin It