Zoals de titel al zegt is de ‘beter slapen challengeniet geheel mislukt. Sterker nog, een experiment dat mislukt is toch geslaagd. Het is namelijk niet zo dat ik niks heb gewonnen met deze challenge, maar ik kwam wel van een soort van koude kermis thuis.

Lekker 8+ uren per nacht

Dat zou je denken maar dat viel smerig tegen. Ik was namelijk teveel bezig met genoeg uren slaap halen, wat resulteerde in lastiger inslapen met de gedachte: “Hoppa, nu moet ik gaan slapen anders haal ik de 8+ uur niet.” Niet echt bevorderlijk dus. Het zal dus ook niet verrassend zijn dat ik maar 2 van de 7 nachten meer dan 8 uur heb geslapen.

“Een experiment dat mislukt, is toch geslaagd” – Maharishi (Hoge hakken echte liefde)

De andere nachten heb ik dus niet de afgesproken 8 uur gehaald, maar ik heb wel consistent rond de 7 uur gehaald en daarnaast een gezonder ritme ontwikkeld rondom het slapen zelf. Dus op (soort van) gezette tijden op bed en daardoor een redelijk vast aantal uur slapen.

Het is wennen en verbeteren

Ik denk dat veel van de problemen waar ik tegenaan ben gelopen gedurende het slapen zelf, vooral te maken heeft met wennen en mijn slaap optimaliseren. Ik werd namelijk tijdens een paar nachten behoorlijk vaak wakker, waarbij ik het ook echt meekreeg en het dus kon herinneren. Tevens voelde ik me verschrikkelijk brak na zo’n nacht en kan ik dus concluderen dat de kwaliteit van mijn slaap gedurende die nachten niet optimaal was. Ik denk dat ik met kleine aanpassingen in de aanloop naar het slapen, mijn slaapkwaliteit ook nog significant kan verbeteren.

De belangrijkste les die ik heb geleerd gedurende deze challenge, is dat je dit soort problemen niet moet proberen te tackelen met een challenge. Het werkt voor mij in ieder geval niet. Ik ben teveel bezig geweest met de challenge en daarbij het doel uit het oog verloren.

 

Auteur

Schrijf een reactie

Pin It