Het is tijd voor meer slaap en een betere slaapkwaliteit. Daarom begin ik vandaag met een ‘Beter slapen challenge.’ Ik ben namelijk vervloekt met een aantal dingen:

  1. Ik heb een ruggengraat van rubber/gelatine/vul maar in
  2. Lekker en veel eten heb ik mij volledig eigen gemaakt
  3. Ik vind slapen zonde van mijn tijd, ik kan altijd wat anders bedenken om te doen
  4. Nog veel meer dingen…

De belangrijkste hierboven is nummer drie. Waarom? Omdat ik al keihard aan het werk ben met punt één en twee. Ik vind slapen dus echt zonde van mijn tijd. Als de kinderen ’s avonds op bed liggen kan ik zo een handvol dingen bedenken die ik liever zou doen dan slapen. Programmeren, bloggen, TV/Netflix kijken, koken voor de volgende dag, etc, etc. Dit heeft mij nooit problemen opgeleverd, alhoewel dat dacht ik, ik was dat type die heel stoer kon roepen: “ik heb genoeg aan 6 uurtjes slaap.” Maar naarmate ik ouder wordt, is die bewering ook steeds een beetje minder waar. Vandaar dus deze challenge!

Wil je liever lezen hoe dit afgelopen is? Lees hier: Beter slapen challenge: Niet helemaal mislukt

Meer focus, fitter, blijer en meer controle

De tekst hierboven zegt het al een beetje. Wat wil ik nou eigenlijk bereiken met deze challenge? Goeie vraag. Ik heb namelijk altijd een soort van reden nodig om iets te doen. Wie niet eigenlijk.

Ik verwacht dat ik mij beter kan concentreren wanneer ik goed uitgerust ben, wat dan weer zal resulteren in meer productiviteit gedurende de dag. Ik hoop dat ik fitter wordt, als in beter uitgerust en minder vatbaar voor blessures (zoals mijn rug). Ik weet dat ik daarnaast ook een veel blijer mens ben als ik uitgerust ben en aangezien ik ervan hou blijdschap uit te delen als ik het genoeg heb, is dit ook pure winst. En tot slot wil ik meer controle, vooral over mijn hongergevoel. Laat het nou net zo zijn dat wanneer je een slaaptekort hebt opgebouwd, je vaak ook meer honger overdag hebt waarbij het voor je lichaam ook nog eens moeilijker wordt om verzadigd te zijn. Dit is te danken aan de stofjes Ghreline (hongerhormoon) en Leptine (verzadigingshormoon), waarbij je lichaam meer Ghreline afgeeft en minder Leptine.

Een duidelijke afspraak maken en tracken

De afspraak is makkelijk en simpel. Waarom? Ik ga met jullie, met mijn vrouw (zij doet ook mee!) en mijzelf de afspraak maken dat ik elke nacht 8 uur slaap ga pakken (minimaal) en dat voor 7 dagen. Dat klinkt heel simpel, maar ik kijk er nu al tegenop. En dan komt nu echt het extra nut van mijn site/blog kijken, dat is namelijk dat ik ook aan het eind van de challenge ga delen met jullie of ik het goed heb gedaan. Ik heb namelijk gewoon netjes een activity tracker om (Fitbit Charge 3) en daarmee zal ik mijn slaap bij gaan houden. Ik weet dat dit geen 100% sluitende metingen zijn, maar wanneer ik elke dag rond de 8 uur slaap volgens deze tracker, dan zit ik goed. Mijn huidige resultaten zie je in het plaatje bovenaan dit artikel. Daarnaast is natuurlijk de belangrijkste manier om dit alles te meten door mijzelf de vraag te stellen elke dag: “Heb ik lekker geslapen?” Simpel eigenlijk.

Voor nu, welterusten!

Auteur

Schrijf een reactie

Pin It